Ruim helft Freelancers ziet vraag tijdens coronacrisis afnemen

Ruim helft Freelancers ziet vraag tijdens coronacrisis afnemen

Volgens de tweejaarlijkse Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) van TNO en CBS gaf begin 2021 ruim de helft van de Freelancers aan dat de vraag naar hun producten en diensten is afgenomen tijdens de coronacrisis.

Uit de enquête – gehouden onder ruim 8 duizend zelfstandig ondernemers zonder personeel – blijkt onder meer dat ruim de helft (51 procent) door de coronacrisis te maken kreeg met minder vraag naar hun diensten en/of producten. Van die groep beoordeelde 54 procent de financiële situatie van hun onderneming begin 2021 als matig of slecht en maar 16 procent als (zeer) goed.

Uiteraard zijn er ook Freelancers die het juist drukker kregen door de pandemie. Ruim 10 procent van de ondervraagden gaven aan dat hun diensten en producten tijdens de coronacrisis juist meer aftrek vonden. Van deze groep beoordeelde 72 procent de financiële situatie als (zeer) goed.

Vanwege de overheidsmaatregelen zijn diverse bedrijfstakken tijdelijk niet of slechts beperkt fysiek toegankelijk geweest. 38 procent van de Freelancers gaf aan dat hun onderneming tijdelijk gesloten is geweest, of dat ze tijdelijk niet hebben kunnen werken.

Vooral de dienstverlenende- en creatieve branche zijn hard getroffen

Freelancers die in de dienstverlenende sector werken gaven aan dat de vraag met 80% is afgenomen, Freelancers in de creatieve beroepen zagen de vraag met 73% krimpen.

Afname vraag producten en diensten Freelancers tijdens coronacrisis, 2021

Op de andere kant kregen ICT beroepen te maken met 12% meer vraag naar hun diensten, voornamelijk omdat veel bedrijven versneld moesten digitaliseren.

Nederlandse Freelancers niet minder tevreden met werk

Ondanks deze sombere cijfers zijn de Nederlandse Freelancers niet minder tevreden met hun werk. Ongeveer 80% van alle bevraagden gaf aan dat zij tevreden zijn met het werk als zelfstandig ondernemer; dit ligt op hetzelfde niveau als in 2019, dus ruim voor de coronacrisis.

OrangeMatch helpt Freelancers weer opdrachten te vinden

Met OrangeMatch kunnen Freelancers hun netwerk uitbreiden, passende opdrachten vinden en kunnen zij meteen weer aan de slag.

Dus Freelancers: Meld je vandaag nog binnen 2 minuten aan en vind een opdracht die bij je past!

Voor vragen kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

Bronnen:

Wie is OrangeMatch

Wij zijn een uniek zakelijk matching cloud platform met een persoonlijke Nederlandse touch.

Wij verbinden Nederlandse bedrijven die opdrachten hebben met goedgekeurde Nederlandse freelancers die deze opdrachten binnen een vooraf gestelde termijn kunnen vervullen. Matchmaking voor kleine en grote bedrijven dus. Het netwerk voor zowel opdrachtgevers als freelancers wordt via ons platform enorm uitgebreid, wat de kans op succes vele malen vergroot.

Daarnaast bieden wij beide partijen gemak en extra veiligheid door de afwikkeling en betaling via ons platform te laten lopen.

Klik hier voor het Freelance tekstschrijver handboek

OrangeMatch logo

Zakelijke matchmaking is onze core business

Laatste artikelen

Klaus Harm

Klaus Harm

Auteur Sinds: 20 November 2020

Hoi, ik ben Klaus, mede-oprichten en CEO van OrangeMatch.