Het ultieme handboek voor de freelance tekstschrijver

Wat is een freelance tekstschrijver?

In het kort: Het is de taak van een freelance tekstschrijver om teksten in opdracht te schrijven en om lezers te informeren, te bewegen en te amuseren.

Een freelance tekstschrijver heeft de nodige kennis van spelling en grammatica en combineert deze met schrijftalent en een tikkeltje creativiteit. Kennis van de sector van jouw bedrijf is geen vereiste maar kan wel altijd handig zijn. Door de juiste vragen te stellen weet een goede tekstschrijver in korte tijd heel wat informatie te verzamelen. Het steeds blijven ontdekken van nieuwe bedrijven en doelgroepen zorgt er ook voor dat dit werk onvoorspelbaar en uitdagend blijft.

Wat doet een freelance tekstschrijver?

Het takenpakket van een freelance tekstschrijver is zeer gevarieerd. Zo kunnen opdrachtgevers vragen om bestaande teksten aan te passen of om te starten ‘from scratch’. Vaak voorkomende opdrachten zijn het schrijven van folders, blogs, brochures, artikelen, verhalen, jaarverslagen en updates voor sociale media. Kortom, alles wat je maar kan bedenken dat geschreven moet worden voor jouw bedrijf. Tekstschrijvers verzorgen de tone of voice van je bedrijf, zowel on- als offline.

freelance tekstschrijver thuis aan het werk

Bij het schrijven van online teksten is het tegenwoordig erg belangrijk om aandacht te hebben voor SEO zodat bezoekers sneller hun weg vinden naar de pagina van jouw bedrijf. Je hebt er namelijk alle belang bij dat jouw pagina zo hoog mogelijk staat tussen de zoekresultaten in Google. Dit kan onder andere bereikt worden via betaalde advertenties, ook wel SEA genoemd. Bij het intypen van een zoekopdracht krijgen gebruikers eerst deze pagina’s te zien. Het is echter duurzamer om de tekst op jouw webpagina’s op te stellen met aandacht voor organische zoekresultaten. Je betaalt een freelance tekstschrijver die vertrouwd is met SEO en dus weet op welke termen het meest gezocht wordt. Deze termen worden verwerkt in de teksten op jouw webpagina. Als resultaat vinden mensen sneller hun weg naar jouw pagina en verhoogt de naamsbekendheid van jouw bedrijf doordat jouw bedrijfsnaam hoger komt te staan bij de zoekresultaten. Hoe kan je nu controleren of dergelijke inspanning wel degelijk iets oplevert? De resultaten kunnen geanalyseerd worden via het programma Google Analytics. Op deze manier heb je echte bewijzen dat jouw investering gerendeerd heeft.

Wat is het verschil tussen een freelance tekstschrijver en een copywriter?

  • Een copywriter probeert altijd om iets te verkopen of te vermarkten, terwijl een tekstschrijver meestal informatieve teksten schrijft
  • Copywriters hebben zich gespecialiseerd in pakkende, vaak kortere teksten. Tekstschrijvers schrijven vaak langere teksten, zoals blogs, of hele websites
  • Het verhaal van een tekstschrijver is langer dan het verhaal van een copywriter

Tarieven freelance tekstschrijver

Een tekstschrijver kan met verschillende tarieven werken. Veel schrijvers kiezen voor een van de volgende methoden:

  • uurtarief
  • woordtarief
  • projecttarief

Wat is het verschil tussen deze drie? Bij een uurtarief betaal je de tekstschrijver per gewerkt uur. Een woordtarief is het meest gangbare: hierbij betaal je per geschreven woord. Ook een projecttarief komt regelmatig voor, waarbij je de tekstschrijver per tekst of per project afrekent.

Het uurtarief van freelance tekstschrijvers in 2021

Brengt de tekstschrijver een uurtarief in rekening? Dan is het goed om te weten wat een reëel uurtarief is. Gemiddeld ligt dit tussen de € 50 en € 100 per uur. Een klein gedeelte zit hieronder of ver hierboven.

Dit is waarom je niks aan een uurtarief hebt

Is het wel verstandig om een tekstschrijver per uur af te rekenen? Eigenlijk niet, tenzij de tekstschrijver ontzettend snel werkt. Laat ik een voorbeeld noemen:

Tekstschrijver A hanteert een uurtarief van € 80. Over een blog van 500 woorden doet hij 2,5 tot 3 uur. Dankzij zijn langzame werkwijze krijg jij de hoge rekening gepresenteerd. Tekstschrijver B, ook met een uurtarief van € 80, is in een half uur klaar. Dezelfde kwaliteit maar deze tekstschrijver is gewoon een snelle werker. Je ontvangt een veel lagere factuur.

working-from-home als freelance tekstschrijver

5 redenen om freelance tekstschrijver te worden

1. Vrijheid
Deze raadde je vast al. De nr. 1 reden om te kiezen voor het freelance bestaan als freelance tekstschrijver is Vrijheid (met een hoofdletter). Je bent je eigen baas, je kiest je eigen klanten en met je laptop onder je arm en je mobiel in je zak kun je werken waar en wanneer je wilt. Oké, dat geldt misschien voor meer freelance beroepen. Maar er is meer!
2. Je hebt weinig nodig
Inderdaad, je hebt heel weinig gereedschappen nodig als freelance tekstschrijver. Alleen een mobieltje en een laptop zijn voldoende. En vooruit, een breedband-internetverbinding is fijn. Hoewel je ook prima kunt werken vanuit dat gezellige koffietentje met wifi. O ja, koffie. Dat heb je natuurlijk echt wél nodig als tekstschrijvende freelancer.
2. Je kunt vanuit huis werken
Je hebt weinig spullen nodig en je kunt werken waar je wilt. Dus ook vanuit je kantoor aan huis. Ideaal als je meer uit je huur of hypotheek wilt halen of meer tijd met je gezin door wilt brengen. Plus: het is goedkoop! (Ja, je betaalt wel wat extra voor verlichting en verwarming als je thuis werkt.)
4. Er is en blijft werk in overvloed
Omdat elke medium en elke uiting tekst nodig heeft, is er altijd werk genoeg. Zelfs in crisistijd. Als je eenmaal in ‘het wereldje’ zit, zul je niet snel zonder werk komen te zitten. Bovendien is tekstschrijven geen dienst die gemakkelijk uitbesteed kan worden aan lagelonenlanden of geautomatiseerd kan worden, dus ook de komende jaren is jouw kostje gekocht.
5. Je ziet meteen resultaat
Jouw werk levert vaak meteen resultaat op. Het is het verhaal dat verkoopt en als dat verhaal goed genoeg is, plukt je opdrachtgever er onmiddellijk de vruchten van. Kijk maar eens naar de tekstuele make-overs die ik aanbied en waarmee ik de conversie op de websites van mijn opdrachtgevers meteen verhoog. Heerlijk om zo te kunnen werken.

Vul je naam en email adres hieronder in indien je 5 superhandige tips wilt downloaden om succesvol aan de slag te gaan als freelance tekstschrijver